HAKIKTA-NAJIN.DK v/ Marianne Tretow-Loof JordanForedrag

om mit liv med en Lakota Sioux Indianer

Foredraget tager sit udgangspunkt i knapt 20 år med min nu afdøde mand Hakikta Najin Jordan. Hakikta var Sioux indianer fra Rosebud reservatet i South Dakota.

Hakikta var en direkte efterkommer af en af tidens største høvdinge Chief Red Cloud.

Hakiktas liv var præget af legenderne og historierne om indianernes kampe for overlevelse, om den amerikanske regerings politiske overgreb, om en gammel kultur med al sin magi og spiritualitet. Og al dette blev min hverdag!

En julidag i 1992, under en soldans ceremoni, mødte jeg tilfældigt en yderst karismatisk indianer, som lå der i skyggen under et af de få træer, som gror på Rosebud reservatet. Han havde lige afsluttet en soldans hos nabofamilien og lå nu her træt og forbrændt efter de mange dage med dans i den brændende sol.

Han rejste sig halvt op, da jeg kom forbi. Jeg havde besluttet mig forinden, at i dag ville jeg gå en omvej til soldansepladsen. Vejen gik rundt om det skyggefulde træ. Sommerheden var høj. Det var midt på dagen - omkring de 42 grader, og jeg havde brug for lidt skygge, for ikke at blive alt for forbrændt.

Her lå han så - han rejste sig pludselig halvt op til siddende stilling og stirrede indtrængende på mig, som om jeg var fra en anden planet.

Måske jeg var fra en anden planet -lige faldet ned - et blegt menneske med meget lys hud og meget blond hår, som pludselig var havnet i mængden af mørkglødet mennesker med sort skinnende hår.

 
Det var et folk, der talte et sprog jeg ikke forstod, som afholdt en ceremoni, jeg kun forstod en brøkdel af, og et folk som ofte mødte mig med skepsis. Nej, jeg var tydeligvis ikke fra området.

Jeg havde ingen ide om, hvad hans ansigtsudtryk og stirren gik ud på. Hans ansigtstræk skiftede hurtigt imellem et stort smil, se overrasket ud og så - at tårerne trillede ned af hans dybrøde kinder. Han rejste sig op og gik hen imod mig……

Jeg begyndte at føle mig utilpas og ønskede mig langt væk.

Hvad der så skete, hvorfor han græd, hvorfor jeg befandt mig på et indianerreservat i 1992, og hvad en soldans er? Det vil være nogle af de ting, du vil høre om under mit foredrag.

Du vil også få rig mulighed for at spørge, og du vil komme til at se nogle originale indianske effekter.

Tid og pris:

Varighed: 1½ time
Pris: kr. 2.000,00 excl. transport (statens takst) + evt. broafgift.
Krav til faciliteter: En computer med projektor

CV:

Til Nationalmuseet 2012 i forbindelse med åbningen af særudstillingen Powwow - indianernes dansefester

" Marianne Tretow-Loof Jordan, gift januar 1995 i Montana med Hakikta Najin Jordan, Lakota Sioux, ambassadør i Danmark fra 1995 til 2011 for Den Selvstændige Nation, Lakota Sioux. Parret bosatte sig i Danmark november 1995.

Marianne har i de sidste 25 år rejst og boet på flere indianske reservater i USA, bl.a. Rosebud reservatet, hvor hendes mand kom fra. Hun er igennem årene blevet ført ind i Lakota indianernes gamle traditioner og ceremonier. Hun er i dag en respekteret soldanser. Hun er powwow-danser, i kategoridansene Jingle-danser og Traditionel-danser. Hun er trommeslager og sanger ved en traditionel indiansk tromme. Og hun er"drum-keeper" (tromme- beskytter).

Marianne fik i 1996 sit indianske navn Ketchimani Win Hakikta Najin (Kvinden som går ved siden af Hakikta Najin), af en af stammens ældre, Doris Leader Charge. (I filmen Danser med Ulve spiller Doris Leader Charge en ledende rolle, hun er gift med høvdingen).

I mange år rejste Marianne sammen med Hakikta rundt i Danmark, Sverige, England og Tyskland og holdt foredrag og kurser om Lakota indianernes livsfilosofi i relation til den vestlige kultur.

I 2001 blev hun æret under en ceremoni på Rosebud Reservatet for hendes indsats for at sprede viden og forståelse i Europa om indianernes situation i USA. Hun blev ved denne ceremoni adopteret af Chief Albert White Hat fra Rosebud reservatet.

April 2011 dør Hakikta pludseligt. Marianne starter derefter egen foredragsvirksomhed op, hvor hun holder foredrag om sit liv og oplevelser med sin indianske mand, og om Lakota indianernes livsfilosofi, spiritualitet og livet på reservaterne i South Dakota.

Marianne udlåner i september 2012 sin mands dragt og andre effekter ud til National Museets udstilling om powwows. Udstillingen løber til april 2013."
© COPYRIGHT 2012 ALL RIGHTS RESERVED HAKIKTA-NAJIN.DK

 

Webdesign * Stig Petersen * 2012